Lämpökuvaukset

Lämpökuvaus on nopea ja edullinen tutkimus

Onko lämmitysenergian kulutus korkea? Tuntuuko huoneissa vetoa tai viileyttä pakkasilla? Onko lisäeristäminen tai rakennuksen ikkunoiden vaihto ollut mielessä? Epäiletkö rakennusvirheitä?

Lämpökuvaus ei poista ongelmia, mutta lämpökuvauksella selviävät nopeasti ongelmien mahdolliset syyt, korjauksen tarve ja kiireellisyys sekä usein myös kustannustehokkaimmat korjausmenetelmät. Kuvausraportti on pitävä todiste, kun haetaan korvauksia virheestä esimerkiksi rakennuttajalta, ikkunatoimittajalta tai kiinteistön myyjältä. Lämpökamerakuvaustulosten pohjalta tehtyjen korjausten avulla voidaan saada lämmityskuluissa vuositasolla satojen eurojen säästöjä. Lämpökamerakuvaus on nopea, edullinen ja luotettava toimenpide, jolla löydetään rakennuksesta lämpöenergiaa kuluttavat vuodot, kylmäsillat ja puuttuvat eristeet rakenteista.

Kuvauksesta tehdään kirjallinen raportti lämpö- ja digikuvineen. Lämpökamerakuvauksen avulla voidaan myös selvittää lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien kuntoa sekä putkistojen kulkua rakenteiden sisällä. Esimerkiksi viemärin tai lattialämmitysjohtojen tai kaapeleiden sijainti on helppo selvittää lämpökameralla. Tutkimustulokset analysoidaan tietokoneella käyttäen Flir Reporter -ohjelmistoa. Tulokset raportoidaan sähköisesti ja/tai paperille tulostettuna. Raportista selviävät löydetyt virheet ja puutteet sekä ohjearvot. Lisäksi raportti ottaa kantaa suositeltaviin jatkotoimenpiteisiin. Normaalisti lämpökuvaus suoritetaan rakennuksen sisäpuolelta normaalissa käyttötilanteessa. Joissain tilanteissa rakennusten ilmanpitävyys halutaan tutkia tarkemmin. Silloin tutkimus suoritetaan kaksivaiheisena, jolloin toisen kuvauskierroksen aikana rakennukseen tai huoneistoon aiheutetaan painekoelaitteistolla riittävä alipaine ilmavuotoreittien selvittämiseksi.